Despre stima de sine scazuta

Ce-ti provoaca stima de sine scazuta?

Inainte de a incepe sa-ti recladesti stima de sine, increderea in sine, este necesar sa intelegi ce o afecteaza pentru inceput. Daca doar spui “merit ce e mai bun in viata” insa in adancul sufletului stii ca nu vei obtine “ce este mai bun”, te pacalesti singur si nu te va conduce la sursa care te face sa te simti astfel.

Spre exemplu, trauma din copilarie poate avea un impact major asupra stimei de sine si asupra increderii de sine la un adult. Sunt atat de multe moduri in care putem experimenta trauma in copilarie, si nu ma refer aici doar la traume majore precum abuzurile sexuale sau fizice, ma refer la situatile in care parintii, in mod neintentionat creeaza suferinta emotionala pentru ca isi ignora copiii atat de mult incat ei se simt singuri, si asta se intampla de obicei pentru ca parintii au fost prea preocupati sa se ocupe de situatiile lor stresante, propriile lor probleme sau altele de aceasta natura. Asadar, copiii cresc foarte introvertiti, cu o fire retrasa, si destul de slabuti la a-si face prieteni de sex opus. Lipsa stimei de sine poate conduce la inabilitatea de a intelege cum ar fi sa fii intr-o relatie intima, implinita.

Studiul Experientelor Adverse din Copilarie (EAC) a demonstrat clar ca trauma copilariei poate conduce la o calitate a vietii scazuta in viitor in privinta stimei de sine, lipsei de motivatie, sentimente profunde legate de faptul ca nu meriti nimic bun in viata.

Lipsa de stima de sine ar putea sa dauneze complet relatiilor personale si intime.

Gandeste-te la asta: o parte din sfatul acordat de consilierii relatiilor il reprezinta faptul ca este necesar sa ai incredere in tine si in sexualitatea ta. Ei spun ca secretul unei relatii intime extraordinare, este sa ai incredere in tine.

Nu discutam de insecuritate fizica simpla. In trainingurile noastre, intalnim femei care sunt de succes, au cariere grozave dar care inca isi mai fac griji despre abilitatile lor, isi neglijeaza carierele prospere si o reputatie de prestanta de peste 20 de ani. Daca oaspetii vin la cina, isi fac griji ca nu va fi placuta, ca mancarea nu va fi pe placul invitatilor, ca subiectele de conversatii nu vor fi suficient de antrenante.

Ceea ce se regaseste este aceeasi indoiala care a creat personajul Juliei Roberts in “Pretty Woman”. Este o scena in care ea ii spune omului de afaceri (interpretat de Richard Gere), ca nimeni nu planuiesti sa fie o prostituata, ca ea a ajuns sa practice asta pentru ca nu are o parere prea buna despre ea. Gere observa ca ea este o persoana speciala cu mult potential si abilitati, si ea ii spune: “Influenta negativa este mai usor de crezut”.

Si asa functioneaza cu toti oamenii cu stima de sine scazuta. In timp ce unii oameni, acele persoane gen Donald Trump, par sa creada doar ce este mai bun despre ei insisi, ceilalti imbratiseaza cele mai critice ganduri pe care le pot inventa. Ei cad la fiecare interactiune sociala pe care o au, si asta poate incepe de la o varsta frageda.

in conformitate cu un studiu facut la Universitatea din Texas, aproximativ 50% din fetele adolescente au probleme cu imaginea corpului lor. Aproximativ 70% dintre fete spun ca ar lua o pilulta pentru a scapa de 2-3kg, iar la baieti procentul este poate de 15%. Pubertatea duce adolescentii catre ideea imaginii barbatului ideal, puternic si musculos, si daca nu ajung la acel ideal, sufera pentru restul vietii lor. 87.9% dintre adulti permit lipsei de stima de sine sa-i tina pe loc, si asta este un studiu recent!

Subiect dezvoltat pe larg de Dr. Adriana James in cartea “Low Self Esteem, A Way Out

Related posts