Ne nastem cu setea de fericire, ne nastem cu dorinta de a fi in armonie, cu nevoia de a fi impacati cu noi si cu tot ce ne inconjoara. Ne nastem cu dorinta de abundenta. Deschidem ochii, respiram, pasim, incepem sa punem etichete pe trairile noastre. O vreme uitam cine suntem, uitam de resursele pe care le avem in noi. Ne nastem cautand iubirea si ajungem sa ne temem de ea, sa consideram ca nu o meritam sau ca e ceva desuet in ravna nostra dupa titluri si glorie, desi tanjim dupa ea in fiecare secunda, inconstient macar. Ajungem nesinceri cu noi. Suntem prea impovarati de frici, de cutume, de tipare, unele dintre ele nici macar nu sunt ale noastre. Le-am cules cumva pe drum, ne-am format convingerile din etichetele puse de altii. Egoul ne rasuna asa tare in minte incat sufletul a devenit o soapta suava, aproape stinsa, dar atata vreme cat suntem vii ea exista si oricat de firava ar fi poate provoca setea de a ne reaminti cine suntem.
Chiar daca soapta aia incepe ca o rana. Am rulat programul „cogito ergo sum” pana cand am uitat sa mai simtim, ni s-a facut rusine sa recunoastem ca mai si simtim, nu doar gandim. Sau ne e frica sa spunem ce simtim.
Undeva in subconstientul nostru exista amintirea a ceea ce am fost cand am venit, amintirea a ceea ce vom deveni. Undeva intr-un sertar din subconstient este secretul nostru propriu. De ce suntem aici. Si pana la urma, atat de diferiti unul de celalalt, aflam ca avem in comun dorinta de a fi autentici, de a fi reali in lumea noastra, avem nevoie de iubire, suntem datori fata de noi sa fim fericiti. Undeva in subconstient suntem noi de la inceputuri si noi, cei ce vom fi la final. Putem alege cat de lung sau de scurt sa facem drumul catre adevar. Asa cum intelege fiecare adevarul. NLP lucreaza cu mintea ta subconstienta, te invata cum sa transformi soapta in voce si cat de important este sa o urmezi.
Una din vechile legi ale Universului spune ca nu exista adevarul absolut, doar semiadevaruri care pot fi negociate. Una din axiomele NLP spune „respecta Modelul lumii celuilalt”. Nimic nou. Dar nimic rau in a-ti reaminti niste principii vechi de cand lumea. Spuse altfel. Intre timp s-a inventat neurologia si fizica cuantica. In vremuri moderne cautam aceleasi secrete vechi, cu alte instrumente. Atata tot, doar instrumentele s-au schimbat. Esenta noastra umana, nu.
NLP te intoarce la cuvant. Cuvantul ca instrument cu care poti construi, dar si cuvantul care ascunde ce gandesti. Ce transmitem si ce ascundem prin cuvinte. Intentia din spatele cuvintelor. Puterea lor.
NLP te plimba pe linia timpului tau. Nu schimbi nimic din trecut, nu mai ai cum, dar poti schimba perceptia despre ce s-a intamplat acolo, atunci cand ti-a fost frica, pentru prima data frica, sau cand ai simtit ura, sau mania, sau prima durere sufleteasca. Sau tristetea pe care ai purtat-o cu tine atat vreme in viata. Imagineaza-ti cum ai fi fara toate umbrele astea care te-au impovarat, care te-au impiedicat sa fii tu, stralucitor, asa cum meriti. Asa cum ai fost programat sa fii. Dar daca ai putea arunca o privire in viitor?
Pentru ca NLP te invata sa iti desenezi viitorul. Sa realizezi visele tale, dorintele tale, nu pe ale celor din jur, indiferent cine sunt ei, familie, scoala, societate, biserica, partener de viata sau copil. Visele tale, oricat de indraznete le-ai crea.
Povestile. Redescopera-le magia. In NLP metaforele, povestile nu sunt de adormit copiii, ci de trezit adultii.
Cum ar fi sa traiesti zambind vietii, indraznind sa visezi stiind ca vei atinge visul? Cum ar fi sa traiesti impacat cu tine, in armonie cu tine si cu cei din jur, stiind ca in spatele fiecarei actiuni a celorlalti s-a ascuns o intentie buna? Cum ar fi sa iti redefinesti convingerile si valorile? Cum ar fi sa te reintalnesti cu tine, intr-o varianta mult mai buna? Cum ar fi sa stii exact ce vrei, cine esti si unde vei ajunge?
Navigam prin viata ca o corabie printr-o mare plina de pericole; atata vreme cat harta indica zonele cu risc major pe care le putem evita, vom fi in siguranta. Cand hartile sunt eronate, riscam sa esuam pe uscat. NLP este arta de a schimba aceste harti pentru a avea o mai mare libertate de actiune
Articol de Ioana Petrescu