Rămâne Gratis sau schimbăm Perspectiva?
22.03.2018
Ce sunt valorile personale?
17.04.2018

Realitatea nu este ceea ce se întâmplă, este ceea ce credem noi că se întâmplă. Și tot ceea ce vedem nu este realitatea, ci doar percepția creierului nostru. Nu percepem realitatea într-un mod direct, ceea ce experimentăm este un model al realității care este construit în creierul nostru, cu ajutorul simțurilor, în urma experiențelor anterioare.

Mă amuzam de multe ori atunci când auzeam expresia “Ce vezi tu nu e adevărat!” Până când am realizat cât de mult sens are. Din perspectiva NLP, nu există doi oameni care să aibă exact aceleași experiențe. Harta sau modelul lumii exterioare pe care fiecare și le creează pentru a putea să confere o semnificație, se bazează parțial pe experiențe anterioare și pe modul distinct de procesare.

Harta nu este teritoriul.

Cuvintele pe care le folosim, nu reprezintă evenimentul sau obiectul pe care îl descriu. E foarte important să înțelegem că fiecare persoană are o hartă diferită despre semnificația unui cuvânt.

Fiecare cuvânt are o semnificație diferită de la o persoană la alta. Dacă ar trebui de exemplu să vorbesc despre ce înseamnă cuvântul “parc”, semnificațiile acestui cuvânt pentru mine sunt foarte diferite de semnificațiile pe care le ai tu. În plus, când am vizitat  Yosemite Park chiar eu am reconsiderat serios înțelesul cuvântului “parc”.

Sau hai să luăm cuvântul “film”, dacă ar fi ca fiecare să definim cuvântul “film” la totala satisfacție a fiecăruia, probabil că vom avea explicații foarte diferite de la o persoană la alta.

Așadar, în interiorul fiecărei persoane există o structură a semnificației cuvintelor și adevărul este că habar nu avem dacă persoana cu care stăm de vorbă a avut experiențe similare cu ale noastre sau nu a avut niciodată experiențe, sau experiențele pe care le-am avut noi.
În consecință, putem să avem convingerea că au, sau au avut, experiențe foarte diferite de ale noastre.

Astfel, fiecare dintre noi are o reprezentare internă diferită a semnificației cuvintelor, și asta înseamnă de fapt că harta nu este teritoriul!

Fiecare persoană gândește și etichetează în mod diferit același eveniment

În consecință, am putea spune că nu evenimentele și experiențele ne influențează rezultatele, ci perspectiva noastră asupra acestora. Ne formăm gândirea și comportamentul în funcție de interpretarea pe care o dăm circumstanțelor și evenimentelor.

În concluzie, singurul lucru asupra căruia am putea avea control este perspectiva, nu situația. Nu putem schimba ce se întâmplă, însă avem posibilitatea să schimbăm modul în care simțim și gândim despre ce se întâmplă.

Atunci când alegem să găsim și să dăm mai multe interpretări evenimentului vom deveni mult mai puternici și vom găsi mult mai multe soluții pentru a acționa în mod pozitiv.

În Programarea Neuro Lingvistică, această tehnică se numește “reformulare”. Unii dintre noi fac asta în mod natural, de exemplu folosirea umorului, “faci haz de necaz” sau “în tot răul e și un bine”.

La cursurile de NLP predau o varietate de tehnici specifice pentru reformularea înțelesului pe care noi l-am putut da unor evenimente din trecut care de fapt pot bloca creșterea și pot sabota capacitatea de a realiza ceea ce ne dorim.

Curs NLP Practitioner

Învață să îți modelezi realitatea

Vei reuși ca în doar 8 zile să te familiarizezi și să obții o înaltă specializare în folosirea tehnicilor NLP și aplicarea lor pe diferite domenii

Prin “reformulare” se elimină barierele unor percepții vechi și rigide, câștigând astfel flexibilitate și resurse noi pentru a acționa și a merge mai departe. O variantă de “reformulare” pe care o poți practica tu singur are următorii pași simpli:

Primul pas este să devii conștient de perspectiva pe care o ai și să-ți pui întrebarea: “Oare cum mă servește această perspectivă și cine voi deveni păstrând-o?”

Apoi întreabă-te, “Cum pot vedea acest lucru în mod diferit? “Ia un pix și o hârtie, așează-te și caută cât mai multe perspective, chiar dacă unele dintre ele pot să îți pară exagerate. E important să devii cât mai flexibil și să-ți dezvolți creativitatea.

Dacă te simți blocat, cere unui prieten să evalueze situația și să te ajute să vezi această situație în mod diferit. Obiectivul nu este acela de a o vedea într-o lumină roz, ci de a-ți însuși puterea personală de a merge mai departe și de a obține ceea ce îți dorești.

Doar fiind în mișcare vom putea crea noi puncte de pornire!

Gina Veveriță

Comments are closed.

Share This