Despre Hipnoza

Intreaba o mie de experti “Ce este Hipnoza” si iti garantez ca vei primi cel putin o mie de raspunsuri diferite, toate la fel de corecte si totusi multe dintre ele contradictorii.

Hipnoza s-a practicat de mii de ani si pare sa fi existat dintotdeauna. Are o istorie multimilenara, exista dovezi in India, in cateva din scrierile sanscrite despre utilizarea transei si a templelor de vindecare.

Hipnoza este cel mai vechi si natural mod de vindecare cunoscut de om, este o arta care a devenit indispensabila in medicina, psihoterapie si dezvoltare personala.

Definitiile care urmeaza provin din surse variate, considerate ca fiind autoritati recunoscute in domeniu, cercetatori, scriitori sau clinicieni.

Hipnoza este o stare de hipersugestibilitate selectiva modificată, indusă prin folosirea unei combinatii care include relaxare, fixarea atentiei si sugestie. – Ansari

Hipnoza este o stare intensificata de atenție si receptivitate la o idee sau la un set de idei. – Erickson

Hipnoza tine de disponibilitatea ta de a fi receptiv si deschis la idei si de a permite ca aceste idei sa aibă efect asupra ta fara nici o interferență. Aceste idei sunt numite sugestii. – Weitzenhoffer & Hilgard

Predau hipnoza de ani de zile… si am constatat ca multi [oameni] par sa se gandeasca ca pot sa devina experti in hipnoza dupa cateva cursuri si sesiuni practice. Din moment ce nu exista asa ceva precum hipnoterapeut – acest lucru este in mod evident imposibil. Ca Practician care foloseste aceasta unealta, tot ce poti face este sa-i arati pacientului cum sa treaca peste pragul dintre o stare normala de veghe sau somn, in acea stare particulara numita hipnoza. Tu nu il vei hipnotiza. El se va hipnotiza singur. Aceasta inseamna ca noi toti cei care folosim sugestia nu avem nici un fel de puteri asupra nici unui subiect. Asta inseamna ca nu exista nimic ce eu pot sa fac si tu sa nu poti invata in hipnoza. – Dave Elman

Cateva lucruri pe care e bine sa le stii despre Hipnoza

Nu te astepta sa fii hipnotizat

Multe persoane vin la hipnoterapeut gandind ca transa este o stare alterata, complet diferita de cea naturala de constienta. Ceea ce evident ca nu se aplica. O transa usoara probabil ca nu va fi cu nimic diferita fata de o stare de relaxare. Din moment ce transa este o stare naturala, clientul probabil ca o va simti ca fiindu-i familiara, indiferent cat de profund o experimenteaza. Poti sa spui: “Nu te astepta sa te simti hipnotizat. Transa nu-ti altereaza constienta, este o stare naturala si normala.

Asteapta-te sa te simti profund relaxat

Hipnoza este o stare naturala de relaxare. Iar tu ai sa fii surprins cat de bine te vei simti.

Tu ESTI in control

In timpul inductiei, trebuie sa stii ca tu esti in control. De exemplu, daca eu ti-as spune sa te ridici in picioare, si ar fi OK sa faci asta, ai face-o,… este? Dar daca ti-as spune sa te duci sa jefuiesti o banca, n-ai face-o, nu-i asa? Ei bine, la fel se intampla in hipnoza. Tu esti in control. Tu esti responsabil pentru ceea ce se intampla in timpul transei si accepti numai sugestiile care sunt in acord cu valorile si convingerile tale interioare. Afla mai multe din cursurile NLP de hipnoza!

Transa se refera de fapt la a invata cum sa intri in transa

Este un proces de invatare simplu si cu cat ai mai mult succes la diferite niveluri, cu atat mai adanc vei intra in transa si mai mult te vei relaxa. Cu cat ai mai mult succes, urmand cu acuratete instructiunile primite, cu atat vei putea sa intri mai adanc in transa.

HIPNOTERAPIE™

c-gna

Gina Veveriță

Master Trainer de NLP, Time Line Therapy®, Trainer Hipnoterapie si Coaching