11 Motive să te înscrii la Curs NLP Practitioner Acreditat
25.02.2018
NLP in Terapie
07.03.2018

Este NLP tehnica de manipulare?

nlp tehnica de manipulare
NLP tehnica de manipulare, da sau nu? Este o intreabare cu care ma intalnesc des in cadrul cursurilor mele pe tema programare neuro lingvistica.

Oare putem spune ca NLP (Programarea Neuro Lingvistica) se refera doar la a convige oamenii sa faca tot ceea ce nu doresc?

E ca si cand am spune ca un ciocan este un instrument distructiv. Sigur, acesta poate fi utilizat pentru a sparge un set de portelan fin, dar de cele mai multe ori se foloseste pentru a construi ceva. In acelasi mod putem considera si NLP, scopul depinde de intentia persoanei care aplica tehnicile sale.

Sa luam de exemplu diferenta dintre influenta si manipulare. Am verificat aceste cuvinte in dictionar si de fapt ele sunt destul de apropiate in definitie. Amandoua implica “producerea unui efect intr-o alta persoana, fara un efort aparent de forta.”

Manipularea este definita ca “a manui, a manevra; a influenta prin diverse mijloace modul de a gandi si de a actiona al unei persoane sau al unei colectivitati”, este definita ca a avea control asupra altora precum si capacitatea de a influenta comportamentul (emotiile) si actiunile acestora, astfel ca lucrurile sa poata fi directionate in favoarea manipulatorului, pentru a controla sau a juca cu mijloace viclene, nedrepte sau insidioase in special in avantajul propriu.

Din experienta mea, un manipulator tinde sa se foloseasca de fricile celorlalti, de lacomie (care este tot o forma de frica) sau vinovatie, acestia din urma simtindu-se constransi, furiosi si manipulati.

In schimb, definitia cuvantului influenta: “a exercita o influenta asupra unei fiinte sau a unui lucru; doua forte care se influenteaza reciproc”.
Oamenii care sunt influenti tind sa fie carismatici si curajosi. Ne simtim inspirati de ei si aspiram sa devenim ca ei. Ne simtim bine in jurul lor. Interesant este ca desi nu toate influentele sunt bune, ati observat probabil ca trebuie sa spunem influenta “proasta” pentru a exprima un efect negativ, dar niciodata nu trebuie sa adaugam cuvantul “rau” pentru manipulare?

Cand ma gandesc la manipulare, cred ca e vorba de cineva caruia ii pasa doar de propriile nevoi, o persoana care pune interesul personal mai presus de al altora. De exemplu, copii mici, care sunt in mod natural centrati pe sine si convinsi de propria lor omnipotenta pot fi manipulatori excelenti. Sunt suficient de priceputi sa-si dea seama de butoanele fierbinti ale mamei sau tatalui si vor apasa aceste butoane necontenit pentru a obtine exact ceea ce doresc.

Multi adulti cresc continuand sa foloseasca acest tip de manipulare – altii nu. Un membru al familiei mele recunoaste ca foloseste santajul emotional ca sa-i supuna pe ceilalti sa vointei lui. El pur si simplu nu si-a dat seama ca exista variante alternative (care ar fi mai placute si pentru el si pentru noi ), pentru a obtine ceea ce vrea.

Comparativ cu manipularea, influenta are o conotatie pozitiva, care ia in considerare nevoile si dorintele altora. Ca parinti, dorim sa-i influentam pe copiii nostri sa creasca sanatosi si in siguranta. Ca prieteni, vrem sa ne influentam prietenii sa fie fericiti si impliniti. Ca proprietarii de afaceri, vrem sa-i influentam pe clientii nostri sa aiba succes si prosperitate. Vrem tot ceea ce este cel mai bine pentru cei din “sferele noastre de influenta”.

Influenta are multe componente. Se bazeaza pe un rapport puternic, o comunicare clara si congruenta, constientizare si intelegere a altora. Cu totii avem in mod natural aceste abilitati de baza intr-o anumita masura. Dar, ca toate abilitatile, putem invata sa le imbunatatim .

Sa ne intoarcem la ciocan. Daca doriti sa construiti o casa, nu vreti cel mai bun ciocan pe care-l puteti obtine? Credeti ca ati putea vreodata sa construiti o casa fara unelte? Credeti ca ar fi nepotrivit daca am invata cum sa folosim uneltele pentru a construi casa? Bineinteles ca nu! Daca vrei sa fi un influentator eficient, NLP este unul dintre cele mai bune instrumente pe care le puteti gasi.

Ar putea cineva sa invete sa foloseasca un ciocan pentru a fi distructiv? Da. Acestea ar putea utiliza NLP ca tehnica de manipulare? Da. Dar in cursurile noastre, punem accent deosebit pe utilizarea etica a tuturor tehnicilor. Adevarul este ca nu exista nici un instrument “de control al mintii” (cu exceptia tehnicilor extreme de spalare a creierului). Nimeni nu ar putea folosi vreo tehnica pentru a face o alta persoana sa faca ceva care este inacceptabil din punctul de vedere al convingerilor sale personale sau valori.

Nu poti sa lucrezi asupra altora decat prin ceea ce esti tu,

Nicolae Iorga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CURSURI INTENSIVE NLP
Share This