Resurse

Glosar termeni

CERTIFICĂRI NLP

Glosar de Termeni NLP (Programare Neurolingvistica)

Terminologia specifica Programarii Neurolingvistice (NLP) este de cele mai multe ori putin cunoscuta pentru multi dintre noi. Pentru a veni in ajutorul celor interesati va propunem sa consultati urmatoarea pagina pe care am dedicat-o explicarii acestor termeni.

Ultima tehnică de programare neuro- lingvistică (NLP), dezvoltată de Ted James Co./ UȘA . Time Line Therapy®, este o metodă unică și de neegalat pentru a crea schimbări în viață ta , pe plan personal, carieră și sănătate . Time Line Therapy® face apel la resursele tale proprii din subconștient , cu ajutorul cărora vei fi în măsură să elimini gândurile , emoțiile și comportamentele nedorite. Time Line Therapy® a devenit în scurt timp o terapie cu rezultate atât de bune încât a fost preluată de specialiști și aplicată în domenii că psihiatrie, psihologie, consiliere, sport pentru a ajută mai multe persoane să depășească anumite stări și să atingă un nivel superior în viață și carieră profesională.
Sigiliul oficial TLT™ este valabil doar însoțit de semnătura unui trainer acreditat.

Acuitate Senzoriala

Are legatura cu abilitatile de observare. A avea acuitate senzoriala inseamna a putea observa lucruri despre limbajul corporal si fizionomia clientului pe care cei mai multi nu le-ar vedea, ar trece deci neobservate.

Ambiguitate Fonologica

 

Apare cand doua cuvinte suna la fel dar au intelesuri diferite. (Vezi Modelul Milton, pagina 36.)

Ambiguitate Sintactica

Unde este imposibil sa iti dai seama de intelesul unui cuvant din sintaxa propozitiei. Deseori este creata prin adaugarea unui “-area” la sfarsitul unui verb ca in “Hipnotizarea hipnotizatorului poate fi simpla.”

Ambiguitate de Punctuatie

Ambiguitate creata prin schimbarea punctuatiei unei propozitii prin pauze facute in locuri gresite sau prin combinarea a doua propozitii intr-una singura.

Analiza de contrast

Este un proces pe care il folosim in procesul de interpretare si schimbare a submodalitatilor. Prin acest proces se analizeaza doua seturi de submodalitati pentru a descoperi diferentele intre ele. Ca exemplu, diferenta dintre modul in care clientul are in imaginea sa inghetata (care-i place clientului) si imaginea asupra iaurtului (care nu-i place), care vor avea intensitati diferite, pozitii diferite, sunete, sau senzatii diferite.

Analog

Opusul lui Digital) Distinctia analogica are variatii discrete, ca de exemplu la ceasul analogic, miscarea continua a limbii secundare este analogica.

Ancorare

Este o tehnica NLP prin care un stimul e legat de un raspuns. O ancora poate aparea intentionat sau natural.

Asociere

Determina relația noastra cu o experienta. intr-o amintire, de exemplu, o persoana este asociata cand priveste evenimentul prin proprii sai ochi, si are experimenta vizuala, auditiva si senzitiva (kinestetica) in acelasi timp.

Auditiv

Legat de percepția sunetului

Backtrack

A merge inapoi si a trece in revista ceea ce s-a realizat anterior. (foarte util in urmarirea evoluției intr-o intalnire de afaceri.)

Cadrul

 

Cadrul stabileste contextul, un mod prin care noi facem distinctia despre un anumit lucru sau eveniment, ca de exemplu cadrul “ca si cum”, cadrul “backtrack” si cadrul “rezultatelor”.

Cadrul ‘ca si cum’

Acesta inseamna ca ‘actioneaza ca si cum’ ceva ar fi adevarat. De ex, a pretinde ca esti competent la ceva la care de altfel nu esti, ca tenisul. Ideea este ca pretinzand iti creste capacitatea de a lucra sau a invata.

Calibrare

De obicei implica comparatia a doua seturi diferite de indicii nonverbale (comportament extern verificabil). Ne permite sa distingem alta stare cu ajutorul indiciilor nonverbale.

Chunking

in gandire – generalizarea sau detalierea conversatiei la diverse nivele logice se numeste chunking. Generalizarea trimite conversatia in zone mai abstracte ale subiectului conversatiei, in timp ce detalierea conduce la specificitatea si detaliile subiectului tratat.

Citate

Este un tipar ligvistic in care mesajul este exprimat ca fiind al altcuiva. (Vezi de asemenea citatele extinse din modelul Milton.

Comportament

Orice activitate externa verificabila pe care o facem, o expunem.

Conducatori

in analiza caracteristicilor prezentate in submodalitati, conducatorii sunt diferentele care fac diferenta in comparatia a doua seturi de submodalitati elicitate din doua imagini diferite. Ei se descopera prin procesul de analiza a contrastului, sunt acele submodalitati, care daca sunt schimbate, au tendinta sa modifice si celelalte submodalitati la parametrii care caracterizau imaginea din care alegem conducatorii.

Congruenta

Cand comportamentul (verificabil extern) se potriveste cu ceea ce spune persoana.

Constient

De care ne dam seama in mod curent si ceea ce facem in urma unui gand.

Convingeri

Generalizari pe care le facem despre lume si opiniile noastre despre ea.

Criteriu

Termenul NLP folosit pentru definirea unor valori – ce este important pentru tine.

Cuantificatori Universali

Cuvinte care sunt generalizari universale si nu au un index referential. Include cuvinte precum “tot”, “fiecare” si “niciodata” (Vezi Meta modelul si Modelul Milton.)

Digital

Digital (opusul analogului). Un semnal digital are variatii distincte (in trepte) prin care intelesul semnalului analog este codificat, ca la un ceas digital, care prezinta timpul in cifre in loc de limbi. Codificarea digitala se face cu un grup de combinatii a doua stari, “1” sau “0” sau un intrerupator “on/off”.

Disociat

Este pozitia de perceptie prin care privim experienta noastra observandu-ne corpul in imaginea reamintita.

Distorsionare

Este unul dintre cele 3 procese majore pe care se bazeaza Meta Modelul, care include stergerea si Generalizarea. Distorsionarea apare cand ceva este confundat cu ceva ce nu este. in India, este o metafora care explica acest lucru: Un om vede o bucata de sfoara pe drum si crede ca este un sarpe periculos, asa ca avertizeaza tot satul, dar de fapt sarpele nu exista decat in imaginatia celui care crede ca l-a vazut.

Downtime

Downtime apare cand ne interiorizam si intram in contact cu subconstientul pentru a obtine informatii sau cand vrem sa ne evaluam sentimentele.

Echivalenta complexa

Este definitia unei afirmatii in care doua declaratii sunt considerate a avea aceeasi semnificatie. Ex: “Ea nu se uita la mine, ceea ce inseamna ca nu-i place de mine” (Vezi Meta Modelul)

Ecologie

in NLP, ecologia inseamna studiul consecintelor. Aici ne intereseaza rezultatul care poate aparea in urma oricarei schimbari. Ca regula generala, ecologia trebuie analizata inainte de a face orice schimbare, pentru a observa efectele pe care le va avea, la propria persoana, familie (sau mediu profesional), societate sau planeta.

Elicitare/Elucidare

Reprezinta procesul de colectare a informatiei de la client prin intrebari adresate sau prin simpla observatie a comportamentului si fizionomiei clientului.

 

Epistemologie

Studiul cunoasterii sau cum stim ceea ce stim

Formularea Corecta

impreuna cu pașii catre un rezultat sigur, conditiile formularii corecte ne permit sa specificam rezultatele care sunt mai sigur de atins, limbajul conformandu-se la anumite reguli.

Generalizarea

Este unul dintre cele trei procese majore pe care se bazeaza Meta Modelul, care include distorsionarea si stergerea. Generalizarea apare atunci cand o experienta anume reprezinta o clasa intrega de experiente.

Ghidare / Conducere

Ghidarea implica o schimbare in comportamentul nostru, dupa stabilirea Rapportului (potrivire sau oglindire), astfel incat clientul sa o urmeze.

Gustativ

Legat de gust

Incongruenta

Cand comportamentul (verificabil extern) nu se potriveste și nu susține cuvintele pe care le spunem.

Inconstient

Acel lucru de care nu esti constient, sau care este in fara perceptiei tale constiente si rationale.

Indici de accesare

Semne externe care ne dau informatii despre ce facem in interior. Semnele includ respiratia, gesturile, postura si tiparele ochilor.

Indicii de accesare a ochilor

Miscari ale ochilor in anumite directii care indica gandirea vizuala, auditiva sau senzitiva.

Intentie

Este rezultatul comportamentului.

 

Integrarea partilor

O tehnica NLP care ne permite sa integram parti la nivel inconstient prin susținerea fiecareia sa traverseze nivelele logice (catre nivele superioare) si sa treaca dincolo de limitele lor pentru a gasi un nivel de intelegere comun si implinire in interesul intregului.

Kinestezic

Aceasta modalitate include senzatii interne care ne fac sa “simtim” lucrurile si evenimentele care ne inconjoara, intr-un mod cu totul personal, greu de descris in cuvinte, care este unnic fiecaruia si depinde de modelul lumii interioare.

Legea Varietatii Necesare

Legea varietatii necesare explica cum “intr-un sistem fizic dat, partea cu cea mai mare flexibilitate a comportamentului va controla sistemul. “

Linia Timpului

Linia Timpului este modul de stocare a amintirilor din trecut, prezent si viitor.

Meta Modelul

Meta Modelul este un model de lingvistic, dezvoltat de Virginia Satir care ne permite sa recunoastem stergerile, generalizarile si distorsiunile din limbajul nostru si ofera intrebari de precizare care pot clarifica limbajul imprecis.

NLP PRACTITIONER

Acreditare internationala in NLP si Time Line Therapy®
ln doar 8 zile te familiarizezi si obtii o specializare in folosirea tehnicilor NLP si aplicarea lor pe diferite domenii ca: viata personala, business, o noua cariera, sanatate, sport sau relatii cu cei din jur.

Află mai multe detalii

Eşti pregătit?

Dacă vrei să intri în contact cu mine sau ești interesat de o sesiune de coaching, poți începe prin a completa formularul.
ÎNCEPE CĂLĂTORIA

I am a heading