Despre Time Line Therapy™ si Mintea Subconstienta – partea 2
15.01.2018
Respecta modelul lumii celuilalt
15.01.2018

Terapie traditionala VS Coaching NLP

Primul lucru care il surprinde pe client in coaching-ul NLP este ca nu petrecem mult timp discutand despre “problema”. Ne concentram pe a descoperi structura a ceea ce il impiedica sa-si indeplineasca obiectivele si pe a o schimba in asa fel incat sa elibereze calea catre rezultate.

Coaching-ul NLP nu se concentreaza pe viata clientului ci pe obiectivele sale viitoare si procesul de transformare pe care il parcurge indeplinind acele obiective. In coaching-ul NLP, suntem constienti ca putem ajunge la aceleasi obiective si rezultate si fara un coach, insa procesul ar fi probabil mult mai obositor si dificil pentru ca suntem ca pestele in apa, incapabili sa ne constientizam si sa ne descriem mediul.

De multe ori, nu ne putem transcende singuri nivelurile gandirii si avem nevoie de stimularea propriilor idei de catre cineva din afara cutiei, precum un coach NLP. Coaching-ul NLP iti ofera perspectiva unui coach pregatit in proces (nu in continut), care poate apoi sa descopere unde anume procesul nu functioneaza si sa te ghideze sa-l corectezi. Feedback-ul este esential in corectarea greselilor si imbunatatirea rezultatelor per ansamblu.

Pentru a va putea crea o idee cat mai clara asupra am extras cateva dintre asemaanarile/deosebirile dintre terapia traditionala(TT) si coaching-ul NLP (NLP)

1. (TT) Persoana este considerata pacient.
1. (NLP) Persoana este considerata client.

2. (TT) Considera ca a avea emotii este un semn ca ceva nu este in regula si prin urmare, trebuie evitate.
2. (NLP) Presupune ca emotiile sunt naturale si cauta INTENTIA si SCOPUL din manifestarea lor.

3. (TT) Relatia este de medic-pacient (unde medicul are solutia).
3. (NLP) Relatia consta intr-un parteneriat intre egali (coach-ul ofera tehnici si incurajeaza clientul sa isi gaseasca propriile solutii).

4. (TT) Se concentreaza pe ideea ca ceva este stricat si trebuie reparat la client.
4. (NLP) Se concentreaza pe actiuni, rezultate si procese, fiind permanent constient ca persoana este perfect capabila de cea mai buna performanta si ca trebuie doar sa intre in contact cu resursele sale.

5. (TT) Incurajeaza pacientul prin conversatie sa rezolve durerea prin a vorbi despre ea. Focusul este pe retrairea durerii si a simptomelor pentru a le neutraliza.
5. (NLP) Ajuta clientul sa descopere procesul prin care impiedica obtinerea obiectivelor si sa invete noi moduri de a gandi si de a privi lucrurile. Tehnicile NLP – ajuta la a avea mai mult control asupra propriilor abilitati, creand astfel un viitor semnificativ si realizabil, cu focus pe rezultate.

6. (TT) E despre a “repara” persoana prin intelegerea si repararea trecutului sau.
6. (NLP) E despre a intelege trecutul doar ca un cadru de referinta pentru prezent si crearea viitorului dorit.

7. (TT) In majoritatea abordarilor psihoterapeutice, evolutia pacientului ia mult timp si uneori poate fi agonizanta.
7. (NLP) Procesul este rapid si distractiv, ceea ce face ca schimbarile sa-i uimeasca adesea pe cei mai multi dintre clienti.

Pana data viitoare,

CURSURI INTENSIVE NLP
Share This