Despre Time Line Therapy® si Mintea Subconstienta – partea 2
15.01.2018
Respecta modelul lumii celuilalt
15.01.2018

Primul lucru care îl surprinde pe client în coaching-ul NLP este că nu petrecem mult timp discutând despre “problema”. În schimb, ne concentrăm pe:

  • a descoperi structura a ceea ce îl împiedică să-și îndeplinească obiectivele și
  • pe a o schimba în așa fel încât să elibereze calea către rezultate.

Coaching-ul NLP nu se concentrează pe viața clientului ci pe obiectivele sale viitoare și procesul de transformare pe care îl parcurge îndeplinind acele obiective. În coaching-ul NLP, suntem conștienți că putem ajunge la aceleași obiective și rezultate și fără un coach, însă procesul ar fi probabil mult mai obositor și dificil pentru că suntem ca peștele în apă, incapabili să ne conștientizăm și să ne descriem mediul.

De multe ori, nu ne putem transcende singuri nivelurile gândirii și avem nevoie de stimularea propriilor idei de către cineva din afara cutiei, precum un coach NLP. Coaching-ul NLP iți oferă perspectiva unui coach pregătit în proces (nu în conținut), care poate apoi să descopere unde anume procesul nu funcționează și să te ghideze să-l corectezi. Feedback-ul este esențial în corectarea greșelilor și îmbunătățirea rezultatelor per ansamblu.

Pentru a vă putea crea o idee cât mai clară asupra diferențelor, am extras câteva dintre asemănările și deosebirile dintre terapia tradițională (TT) și coaching-ul NLP (NLP).

1. (TT) Persoana este considerată pacient.
1. (NLP) Persoana este considerată client.

2. (TT) Consideră că a avea emoții este un semn că ceva nu este în regulă și prin urmare, trebuie evitate.
2. (NLP) Presupune că emoțiile sunt naturale și caută INTENȚIA și SCOPUL din manifestarea lor.

3. (TT) Relația este de medic-pacient (unde medicul are soluția).
3. (NLP) Relația constă într-un parteneriat între egali (coach-ul oferă tehnici și încurajează clientul să își găsească propriile soluții).

4. (TT) Se concentrează pe ideea că ceva este stricat și trebuie reparat la client.
4. (NLP) Se concentrează pe acțiuni, rezultate și procese, fiind permanent conștient că persoana este perfect capabilă de cea mai bună performanță și că trebuie doar să intre în contact cu resursele sale.

5. (TT) Încurajează pacientul prin conversație să rezolve durerea prin a vorbi despre ea. Focusul este pe retrăirea durerii și a simptomelor pentru a le neutraliza.
5. (NLP) Ajută clientul să descopere procesul prin care împiedică obținerea obiectivelor și să învețe noi moduri de a gândi și de a privi lucrurile. Tehnicile NLP – ajută la a avea mai mult control asupra propriilor abilitați, creând astfel un viitor semnificativ și realizabil, cu focus pe rezultate.

6. (TT) E despre a “repara” persoana prin înțelegerea și repararea trecutului său.
6. (NLP) E despre a înțelege trecutul doar ca un cadru de referință pentru prezent și crearea viitorului dorit.

7. (TTÎn majoritatea abordărilor psihoterapeutice, evoluția pacientului ia mult timp și uneori poate fi agonizantă.
7. (NLP) Procesul este rapid și distractiv, ceea ce face ca schimbările -i uimească adesea pe cei mai mulți dintre clienți.

Până dată viitoare.

Leave a Reply

Share This