Ne dorim stări sau obiective realizate?
27.03.2019
Cursuri de dezvoltare personală pentru începători sau avansați!?
16.08.2019

Legea Cauză>Efect – Motive sau Rezultate? Ce alegem de fapt?

Motivele, scuzele sau rezultatele din viața fiecăruia dintre noi se raportează la o Lege Universală care se numește Legea Cauză>Efect. Una dintre cele mai puternice Re-surse NLP pe care le poți dezvolta este să fii la cauză în viața ta.

Ce este Legea Cauză>Efect?

Acest subiect este unul dintre primele și cele mai importante pe care le studiem în NLP, fie că e vorba de un seminar introductiv, un workshop, sau cursul de Practician, Master Practician sau Trainer. Iar oamenii care au trecut prin toate nivelurile de dezvoltare în NLP au spus că de fiecare dată când o aud învață ceva nou din aceasta.

Când am aflat prima dată despre această lege Cauză>Efect, am fost în același timp și entuziasmată și confuză. Confuză pentru că am realizat că până în acel moment, eu am fost cea care a creat furtuna perfectă pentru mine.

Și bineînțeles, cu cât intrăm mai adânc în acest gen de gândire, cu atât mai mult ne va conduce la ideea că, de fapt, suma totală a tuturor alegerilor noastre conștiente și inconștiente ar fi putut să conducă la problemele care sunt prezente… Am fost încântată când am înțeles cum am reușit să creez atâtea situații pe care aparent nu le-am dorit, pentru că astfel aș putea să învăț și cum să produc rezultatele pe care le vreau. Și a devenit foarte interesant pentru mine. Ideea că tu ești persoana care a creat de fapt cea mai gravă situație sau experiență din viața ta vine ca un duș cu apă rece. Dar, împreună cu dușul vei primi și rezoluția și împuternicirea.

Vrei Motive sau Rezultate?

Așadar, motive sau rezultate? Legea Cauză>Efect este despre rezultate. Această ecuație a produs multe reacții și din partea participanților la cursurile de NLP. Unii și-au însușit-o imediat, alții s-au revoltat o bună perioadă de timp până au decis să o testeze.

Noi, cei din branșa NLP, facem mult networking și ne întâlnim cu mulți oameni din diferite medii și domenii. Tu, fie că lucrezi în echipe, fie că lucrezi cu clienți, sportivi, sau e vorba de relațiile în mediu sau familie, consultanță în business, educație, terapie unu la unu sau în grup, unul din lucrurile cele mai frecvente cu care te întâlnești este problema cauză>efect.

În general pentru a începe procesul de conștientizare, cred că o întrebare bună care ar putea fi pusă în orice circumstanță este: de care parte a ecuației cauză>efect ești?

Există două părți ale acestei ecuații cauză>efect. Acest lucru este foarte important să fie bine înțeles. Dacă ești pe partea cauzei, ești pe partea ecuației în care spui “da, eu creez toate efectele care se întâmplă în viața mea”. Dacă ești de partea efectului, probabil că te vei complace în statutul de victimă și vei rămâne blocat acolo unde ești.

Nu spunem că tu creezi chiar tot ce ți se întâmplă. Chiar dacă am spune asta, nu am avea cum să îți dovedim acest lucru. Totuși, ce îți spunem este că tu eșți în controlul modului în care experimentezi toate evenimentele care se întâmplă în viața ta. Aici aș vrea să fac o mențiune foarte importantă. Da, ești responsabil, însă acest lucru nu înseamnă că ești vinovat.

Nu ești tu de vină…

Vreau să înțelegi foarte bine diferența dintre aceste două concepte. Sunt mulți oameni care după ce descoperă această lege, decid destul de repede că nu vor să fie la efectul mediului lor, nu vor să fie la efectul altor persoane, și spun că este ușor pentru ei să fie în controlul vieții lor.

Totuși, este o greșeală: arată cu degetul spre ei și spun, “Of, eu am creat o mulțime de situații neplăcute în viața mea, nu sunt bun de nimic” și apare sentimentul de VINOVĂȚIE care te ține blocat și atunci nu ai capacitatea de a găsi soluții. Așa că da, ni se întâmplă tuturor în viață să facem “gafe”, important este să învățăm și să ne dezvoltăm, iar astfel ne asumăm responsabilitatea, care definitiv e total diferită de vinovăție.

Și pentru că fiecare lucru pe care îl faci în viața ta pleacă de la intenția cu care îl faci, aș putea alege să folosesc expresia: eu sunt responsabil pentru tot ce creez într-un mod iubitor și fericit.

Este mult mai comun, mai normal să fii de partea efectului decât a cauzei, de acord? Și să presupunem că într-adevăr așa este și ești la efectul persoanelor din jurul tău și spui că ele te-au adus în situația în care ești. Asta înseamnă că poți să le atribui toate nereușitele tale în viață. Corect? Atunci probabil că și toate realizările tale nu ar fi ale tale, nu ți-ar fi atribuite ție… Interesant, nu-i așa?

Cine conduce?

În domeniul nostru, Richard Bandler, fondatorul NLP-ului a pus o întrebare foarte bună: cine conduce autobuzul în care te afli tu? Cine este în controlul rezultatelor pe care le produci? Oprește-te și gândește-te la asta doar un minut. Dacă ești pe partea cauzei, vei ajunge într-un final la concluzia că tu ești cel care va produce rezultatele. Dacă ești pe partea efectului, vei avea multe motive sau povești întregi pentru a ne spune de ce nu ai primit ceea ce vroiai. Vestea bună și rea în același timp, este că nu există motive sau scuze bune. Ele doar sunt.

Nu contează pe care parte a ecuației este majoritatea societății noastre, nu contează din ce parte a lumii ești, partea efectului este foarte convenabilă într-un fel, pentru că tu nu trebuie să faci nimic altceva decât să îi arăți cu degetul pe ceilalți în afară de tine.

Cât de mult succes ai, cât de împlinit și cât de mulțumit ești de ceea ce ai realizat până în prezent? Dacă poți să îți imaginezi că rămâi pe partea efectului pentru tot restul vieții și împlinești 95 ani, cu siguranță vei observă că nu ai avut nimic din ceea ce ai vrut în viața ta, nu ai fost capabil să creezi exact ce vroiai în viața ta și adevărul este că nu va fi tocmai plăcut. Așa că atunci când alegi să treci pe partea cauzei, viața ta se va schimba complet.

Să îți dau un exemplu, am avut o dată un client care avea explicații sau argumente pentru toate nereușitele lui. Șeful era de vină pentru toate insuccesele lui de la job, și asta se întâmpla de mai mulți ani și întotdeauna “șeful era de vină”. Când a venit la mine era la al treilea job, am făcut interviul de precalificare și când a realizat că avea un tipar pe care îl tot repeta și că el era cel care a creat acele circumstanțe, și-a schimbat focusul, a renunțat la scuze și și-a asumat responsabilitatea rezultatelor.

În coaching, oamenii care vin la noi pe care parte a ecuației crezi că sunt? A efectului, dacă ar fi fost la Cauză nu aveau “motive” să ne caute.

Clientul vine la noi și spune că “este vina soției mele” sau “este vina businessului în care lucrez”, sau “a oamenilor pe care i-am angajat”. În educație, avem profesori care spun că elevii le creează probleme; în afaceri avem directori de vânzări care nu pot să vândă pentru că e criză sau pentru că au oameni de vânzări care nu pot să vândă pentru că economia crește sau invers sau acțiunile cresc sau cine mai știe. Rolul nostru ca Practician și Coach de NLP este să mutăm persoana de pe partea efectului la partea cauzei. În concluzie, nu o vei mai vedea niciodată.

Ideea este că atât timp cât împingi cauza în afara ta, atâta timp cât pui cauza în exterior, tu renunți la puterea de a te crea pe tine, de a avea ce îți dorești pentru tine și îți scade stima de sine, îți cedezi puterea altcuiva. Pierzi de asemenea controlul asupra gândirii tale, asupra corpului tău, emoțiilor și mediului în care trăiești.

Atunci când ești la cauză, noi spunem că tu îți creezi realitatea, îți creezi experiențele prin care treci. De fapt, tu întotdeauna ai de făcut o alegere, indiferent că e vorba de un eveniment plăcut sau mai puțin plăcut, de altfel nici nu contează.

De partea efectului

Vor fi persoane care vor spune, “dar eu nu pot alege, mă simt furios, frustrat, supărat, depresiv, plin de resentimente, nu am de ales”, acestea sunt de partea efectului.

Noi spunem că “da, tu ai de ales”, dar tu nu știi acest lucru sau nu l-ai știut înainte, așa că hai să definim ce înseamnă să fii la cauză. Când noi spunem că tu ești la cauză, noi vrem să spunem că – ALEGERILE PE CARE LE-AI FĂCUT, sunt făcute pe baza experiențelor din viața ta, a trecutului personal, a credințelor, valorilor, atitudinilor, meta-programelor, relația dintre conștient și subconștient și toate te-au adus acolo unde ești acum în viață.

Așa că toate alegerile tale bazate pe tot ce am menționat mai sus te-au adus unde ești azi. Așadar, despre asta spunem noi că ești la cauză. Poate ai creat lucruri în mod subconștient, desigur toată lumea o face, dar până acum nu ai știut că de fapt tu ai de ales.

Cum funcționează

Să vedem cum funcționează acest lucru în coaching. Am avut o clientă care a venit la mine și a spus că e mulțumită de cifra de afaceri, afacerea îi merge foarte bine, însă întotdeauna cheltuie în avans mai mult decât produce.

Frecvent achiziționa produse plătibile în rate, din ce în ce mai scumpe și lunar rămânea fără cash. Așa că atunci când i-am luat istoricul personal și am folosit tehnica Time Line Therapy® cu ea, am descoperit că era vorba de o mare decizie limitatoare preluată de la bunica ei care i-a spus că “nu-i nimic, pe lumea cealaltă vei scăpa de toate datoriile” și în mintea ei datoriile erau cele care o țineau în viață. Am prioritizat unele valori în ierarhie, am eliminat deciziile limitatoare cu Time Line Therapy® și a început să rămână cu profit. S-a mutat de la a fi la efect la a fi la cauză și venitul i s-a mărit considerabil. Asta înseamnă să-ți însușești puterea personală. Asta înseamnă să aplici Legea Cauză>Efect.

Aceasta este puterea TA personală. Și o ai atunci când preiei controlul vieții tale la propriu. Așa că în orice situație te găsești, pentru a obține puterea personală, poți să îți pui trei întrebări:

  1. Pe care parte a ecuației Cauză>Efect mă aflu? Dacă sunt la Cauză, foarte bine, iar dacă nu?
  2. Vreau să trec la Cauză?
  3. Cum pot să trec la Cauză?

Vezi tu, în viață, fie ai rezultate, fie ai motive pentru care nu ai obținut ce ai vrut.

Așa că, dacă ai motive în viață, vei avea oameni în jurul tău care te vor susține, dar acest lucru nu va schimba nimic. Time Line Therapy® și NLP sunt despre a face o schimbare. Când vorbim despre asta în cursuri, vorbim despre a te muta pe tine de pe partea Efectului pe partea cealaltă a ecuației, la Cauză. Poate că ai putea spune că această lege cauză>efect nici măcar nu e reală, poate e doar o convingere mentală, dar ce rezultate poate să producă…

În concluzie, vorbim despre a accepta situația, a obține învățămintele. Pentru că a învăța din orice situație este elementul cheie aici, nu cred că cineva și-a dorit să creeze în mod conștient lucrurile neplăcute care s-au întâmplat în viața lui. Nu cred că cineva și-ar crea o situație negativă în viață în mod conștient. Important este să înveți ceva și să poți să mergi mai departe.

Leave a Reply

Share This