Despre Programarea Neuro-Lingvistică

Ce este Programarea Neuro-Lingvistica si ce poate face pentru noi?

Programarea Neuro-Lingvistica poate fi definita pe scurt ca studiul si practica excelentei umane. Bazele acestei discipline aflate inca in plina dezvoltare au fost puse de psihologul matematician Richard Bandler si profesorul in lingvistica John Grinder la inceputul anilor `70. Observand ca daca cineva face un lucru, atunci oricine poate invata sa il faca, intentia lor a fost ca initial sa descopere strategiile oamenilor performanti in comunicare si sa creeze modele pe baza lor, cu scopul de a le face accesibile oricui dorea sa obtina aceleasi rezultate. I-au studiat inital pe Milton Erickson, Fritz Pearls si Virginia Satir, chiar daca in timp s-au adaugat multe alte modele ale excelentei care au contribuit la dezvoltarea domeniului. Acesta continua sa evolueze, descoperind in permanenta posibilitati de creare a rezultatelor, noi si din ce in ce mai eficiente.

NLP-ul este studiul rezultatelor, un model de comunicare si personalitate care exploreaza modul in care gandurile, actiunile si sentimentele noastre interactioneaza pentru crearea experientei.

Programarea se refera la strategii, la imaginile pe care ni le formam asupra lumii si la modul in care le folosim pentru a obtine rezultate.
Neuro se refera la sistemul nostru nervos, la modul cum ne folosim cele cinci simturi si efectele create.
Lingvistica se refera la cuvinte, expresii faciale, atitudine, gesturi, obiceiuri si comportamente – modul cum le folosim pentru a ne exprima, a interactiona cu ceilalti si a obtine ceea ce ne propunem.
Astfel, Programarea Neuro-Lingvistica descrie conexiunea dintre minte (neuro), limbaj (lingvistica) si modul cum interactiunea dintre ele ne afecteaza corpul, comportamentul (programarea) si rezultatele.

La ce ne ajuta NLP-ul?

Cursurile NLP ne ofera posibilitatea de a descoperi prin ce comportamente, convingeri si procese ale gandirii am ajuns acolo unde suntem in viata noastra, pentru ca apoi sa putem decide ce merita pastrat, imbunatatit sau schimbat, prin metode si abilitati specifice, asa cum sunt:

 • Constientizarea si controlul gandurilor, starilor si comportamentelor noastre;

 • Descoperirea modului cum comunicam si interactionam prin limbajul verbal si non-verbal;

 • Crearea unui sistem de convingeri cu resurse;

 • Crearea si instalarea unor strategii si comportamente productive;

 • Dezvoltarea excelentei personale;

 • Intelegerea ampla a propriei persoane si a mediului in care traim, precum si a schimbarilor de care avem nevoie pentru a obtine rezultate mai bune.

Dupa ce urmeaza unul din cursurile de NLP, oamenii spun ca se redescopera, incep sa traiasca viata cu mai mult sens, devin mai creativi si mai motivati, pregatiti sa se raporteze la experiente si conjuncturi intr-un mod pozitiv si mult mai productiv.

Care este aplicabilitatea practica a NLP-ului?

Cursul NLP este foarte eficient în orice situație în care abilitățile de comunicare interumană sunt necesare pentru a obține rezultate, în domenii printre care:

 • Coaching si consultanta de business;
 • Antreprenoriat;
 • Management si leadership;
 • Dezvoltare personala;
 • Performante sportive si profesionale;
 • Terapie, sanatate si schimbare comportamentala;
 • Consiliere;
 • Educatie si asistenta sociala;
 • Relatii de cuplu sau parinti-copii;

Instrumentele specifice NLP-ului te pot ajuta atat pe tine, cat si pe ceilalti, pentru a depasi provocari personale precum: schimbarea carierei, dependente nocive, pierderi sau separari, probleme de greutate, fobii, frici sau tulburari de comportament, probleme de sanatate, conflicte, dificultati de invatare, concentrare, relationare si multe altele.

PROGRAMARE NEURO LINGVISTICA

c-gna

Gina Veveriță

Master Trainer de NLP, Time Line Therapy®, Trainer Hipnoterapie si Coaching