Hipnoza?! Intrebari si raspunsuri

Ce este hipnoza?

Hipnoza este un termen care este adesea intrigant, puțin înțeles, sau pur și simplu prea complicat. Este folosită pentru a descrie transa ca fiind o stare, cu toate acestea, în realitate, noi cu toții intrăm în “transe” ușoare în fiecare zi; sunt acele momente in care mintea noastră pleacă la plimbare și visăm cu ochii deschiși, când ne concentrăm intens pe ceva și blocăm orice altceva din afară sau atunci când rămanem cu privirea in gol, fie în fața televizorului, sau a unei cărți.

Acestea sunt cateva exemple de transă ca stări, și toate sunt naturale și în siguranță. Toate tehnicile de hipnoză te pun în mod intenționat în una dintre aceste stări ușoare de “transă” – cu scopul de a trimite sugestii hipnotice benefice direct în subconștientul tău.

Departe de a te simți somnolent sau ignorant, hipnoza este o stare de veghe în care te simți profund relaxat, cu un nivel sporit de sugestibilitate, precum și o conștientizare concentrată.

În această stare de spirit sugestiile hipnotice se pot utiliza pentru a face modificări ale convingerilor proprii și ale modului de gândire, în condiții de siguranță și în mod natural.

Cum functioneaza hipnoza?

Hipnoza, prin relaxare, te transpune într-o stare în care creierul tău își schimbă activitatea. De fapt, la o scanare a creierului, s-a observat că o persoană sub hipnoza prezenta activitatea undelor cerebrale la fel cum am experimentat-o în primii ani ai vieții noastre, atunci când mintea noastră a reușit să absoarbă ca un burete informațiile și să integreze imediat tot ceea ce a învățat.

Același mod de învățare accelerată se produce în hipnoză, ocolind mintea conștientă, astfel încât convingerile inconștiente și perspectivele, să se poată schimba rapid și în mod natural (acele limitări vechi și griji care au fost în mintea ta subconștientă și care au cauzat experiența, provocările și disconfortul pe care tu vrei să le schimbi, pentru că ai ajuns aici!)

Hipnotizatorul prin utilizarea comenzilor subtile hipnotice te pune într-o stare ușoară de transă, stare în care mintea ta conștientă este în mare măsură inactivă astfel poți avea acces direct la subconștientul tau, și vor putea fi inserate sugestii pozitive.

Din acest motiv nu mai există nici o rezistență conștientă, si așa se pot face schimbări la sistemele de credință vechi care de multe ori nu au fost benefice, însă pot să fi fost atât de familiare pentru noi că ne-am agățat de ele până au devenit “logice” și defensive. De exemplu, este posibil să fi avut o stimă de sine scăzută și să fii dorit să o schimbi, dar teama de necunoscut, și menținerea gândirii intr-o zonă de “confort”, te-au făcut să te împotrivești schimbărilor.

Cu toate acestea, prin puterea hipnozei, această gandire logică, conștientă, este ocolită, modificările sunt făcute prin sugestii pozitive care transformă credințele tale vechi, modul cum simți despre tine, și în cele din urmă gradul de stimă de sine se îmbunătățește.

Ce stil de hipnoza folosesti?

Noi folosim un amestec de hipnoză ericksoniana, sugestia tradițională, vizualizarea, și tehnici de programare neuro-lingvistică (NLP). În cea mai mare parte aceasta este o formă indirectă de hipnoză.

În conversație există încorporate comenzi hipnotice subtile și aceste comenzi te conduc treptat într-o stare de transă. Și poate vei fi sau nu vei fi conștient de modul în care vei intra adânc, tot mai adânc în transă, pentru că totul este atât de natural.

Această abordare indirectă, modernă a hipnozei este sigură, eficientă, si cel mai important lucru este că ne dovedește că oricine poate fi hipnotizat (mai multe în paragraful următor).

Poate fi hipnotizat oricine?

Da. Există 2 aspecte importante pentru a înțelege acest lucru:

Multe mituri spun despre unii oameni că sunt foarte ușor hipnotizabili iar alte persoane deloc. Aceste mituri s-au păstrat de pe vremea când hipnotizatorii au încercat să facă hipnoza de fiecare dată în același mod pentru fiecare persoană, indiferent de tipul lor de personalitate și preferințele de învățare.

La mijlocul anilor 1900 cercetarile ne-au arătat multe lucruri despre cum să se adapteze abordarea hipnozei pentru a se potrivi pe tiparul mental al ascultătorului, astfel încât toată lumea poate fi hipnotizată.

Un alt mit care spunea că unii oameni nu au putut fi hipnotizați se datorează hipnozei de scenă / hipnotizatorilor TV/ hipnotizatorii din filme. Această formă de hipnoză necesită o transă foarte adâncă, și doar aproximativ 7% din populație are stilul de procesare direct (aici vorbim despre metaprograme, alte filtre subconștiente) pentru a experimenta acest tip de hipnoză. Ca urmare părea că 93% din oamenii nu erau hipnotizabili.

Hipnoza este de fapt doar o stare naturală a conștiinței, una din acele forme ușoare de transă în care noi toti intrăm zi de zi – atunci când ne concentrăm sau ne defocalizăm, când citim, învățăm, sau pur și simplu suntem absorbiți de televizor.

Cum te face hipnoza sa te simti?

Toată lumea trăiește hipnoza diferit. Chiar și de la o sesiune la alta, experiențele pot fi ușor diferite pentru că, uneori, vei “intra… mai adânc… in transă”, altădată vei “intra… mai puțin adânc… în transă”.

De obicei te vei simți profund relaxat și confortabil în timpul hipnozei, și pe măsura ce sesiunea va continua, s-ar putea să îți amintești sau să nu îți amintești tot ceea ce ți se spune.

Însă pe măsură ce vei folosi mai mult hipnoza, te vei obișnui cu ea, și cu cât o vei face mai des cu atât mai rapid vei intra într-o “transă profundă” și mai benefică – în esență, îți antrenezi mintea să fie hipnotizată de fiecare data, oricând dorești.

La sfârșitul sesiunilor, întotdeauna vei reveni la starea de veghe normală, complet treaz, și te vei simți odihnit și energizat.

Este bine sa intri intr-o “transă profunda”?

Fie că te adâncești într-o transă hipnotică profundă și nu-ți amintești prea multe din timpul sesiunii, sau ești in stare de alertă pe tot parcursul și ești conștient de tot ceea ce se spune, nu va face nici o diferență. Beneficiile pe care le vei avea în urma hipnozei vor fi aceleași.

Toată lumea este diferită, unii oameni intră într-o transă profundă de cele mai multe ori, unii oameni o fac foarte rar. În general, cu atât mai mult vei folosi hipnoza cu atât mai ușor va fi să intri în transă dar fiecare sesiune va fi diferită și, uneori, vei “intra mai adânc” decât în altele.

Cel mai important lucru este să ai încredere în mintea ta subconștientă pentru că ea va avea grijă de asta pentru tine. Subconștientul tau este în mod natural excelent la transă si hipnoză. Relaxează-te și bucură-te de experiența hipnozei și de beneficiile ei puternice.

Related posts