Este NLP tehnică de manipulare?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

NLP – tehnică de manipulare, da sau nu? Este o întrebare cu care mă întâlnesc des în cadrul cursurilor mele pe tema programare neuro lingvistică.

[/vc_column_text][vc_column_text]Oare putem spune că NLP (Programarea Neuro Lingvistică) se referă doar la a convige oamenii să facă tot ceea ce nu doresc?

E ca și când am spune că un ciocan este un instrument distructiv. Sigur, acesta poate fi utilizat pentru a sparge un set de porțelan fin, dar de cele mai multe ori se folosește pentru a construi ceva. În același mod putem considera și NLP, scopul depinde de intenția persoanei care aplică tehnicile sale.

Să luăm de exemplu diferența dintre influență și manipulare. Am verificat aceste cuvinte în dicționar și de fapt ele sunt destul de apropiate în definiție. Amândouă implică “producerea unui efect într-o altă persoană, fără un efort aparent de forță.”

Manipularea este definită ca “a mânui, a manevra; a influența prin diverse mijloace modul de a gândi și de a acționa al unei persoane sau al unei colectivități”, este definită ca a avea control asupra altora precum și capacitatea de a influența comportamentul (emoțiile) și acțiunile acestora, astfel ca lucrurile să poată fi direcționate în favoarea manipulatorului, pentru a controla sau a folosi mijloace viclene, nedrepte sau insidioase în special în avantajul propriu.

Din experiența mea, un manipulator tinde să se folosească de fricile celorlalți, de lăcomie (care este tot o formă de frică) sau vinovăție, aceștia din urmă simțindu-se constrânși, furioși și manipulați.

În schimb, definiția cuvântului influență: “a exercita o influență asupra unei ființe sau a unui lucru; două forțe care se influențează reciproc”.
Oamenii care sunt influenți tind să fie carismatici și curajoși. Ne simțim inspirați de ei și aspirăm să devenim ca ei. Ne simțim bine în jurul lor. Interesant este că deși nu toate influențele sunt bune, ai observat probabil că trebuie să spunem influență “proastă” pentru a exprima un efect negativ, dar niciodată nu trebuie să adăugăm cuvântul “rău” pentru manipulare?

Când mă gândesc la manipulare, cred că e vorba de cineva căruia îi pasă doar de propriile nevoi, o persoană care pune interesul personal mai presus de al altora. De exemplu, copiii mici, care sunt în mod natural centrați pe sine și convinși de propria lor omnipotență pot fi manipulatori excelenți. Sunt suficient de pricepuți să-și dea seama de butoanele fierbinți ale mamei sau tatălui și vor apăsa aceste butoane necontenit pentru a obține exact ceea ce doresc.

Mulți adulți cresc continuând să folosească acest tip de manipulare – alții nu. Un membru al familiei mele recunoaște că folosește șantajul emoțional ca să-i supună pe ceilalți voinței lui. El pur și simplu nu și-a dat seama că există variante alternative (care ar fi mai plăcute și pentru el și pentru noi ), pentru a obține ceea ce vrea.

Comparativ cu manipularea, influența are o conotație pozitivă, care ia în considerare nevoile și dorințele altora. Ca părinți, dorim să-i influențăm pe copiii noștri să crească sănătoși și în siguranță. Ca prieteni, vrem să ne influențăm prietenii să fie fericiți și împliniți. Ca proprietari de afaceri, vrem să-i influențăm pe clienții noștri să aibă succes și prosperitate. Vrem tot ceea ce este cel mai bine pentru cei din “sferele noastre de influență”.

Influența are multe componente. Se bazează pe un rapport puternic, o comunicare clară și congruență, conștientizare și înțelegere a altora. Cu toții avem în mod natural aceste abilități de bază într-o anumită măsură. Dar, ca toate abilitățile, putem învăța să le îmbunătățim .

Să ne întoarcem la ciocan. Dacă dorești să construiești o casă, nu vrei cel mai bun ciocan pe care-l poți obține? Crezi că ai putea vreodată să construiești o casă fără unelte? Crezi că ar fi nepotrivit dacă am învăța cum să folosim uneltele pentru a construi casa? Bineînțeles că nu! Dacă vrei să fii un influențator eficient, NLP este unul dintre cele mai bune instrumente pe care le poți găsi.

Ar putea cineva să învețe să folosească un ciocan pentru a fi distructiv? Da. Acesta ar putea utiliza NLP ca tehnică de manipulare? Da. Însă în cursurile noastre, punem accent deosebit pe utilizarea etică a tuturor tehnicilor. Adevărul este că nu există niciun instrument “de control al minții” (cu excepția tehnicilor extreme de spălare a creierului). Nimeni nu ar putea folosi vreo tehnică pentru a face o altă persoană să facă ceva care este inacceptabil din punctul de vedere al convingerilor sale personale sau valori.[/vc_column_text][blockquote author=”Nicolae Iorga”]Nu poți să lucrezi asupra altora decât prin ceea ce ești tu,[/blockquote][/vc_column][/vc_row]

Related posts