Cuvintele pe care le folosim, nu reprezintă evenimentul sau obiectul pe care îl descriu. E foarte important să înțelegem că fiecare persoană are o hartă diferită despre semnificația unui cuvânt.
Fiecare cuvânt are o semnificație diferită de la o persoană la alta. Dacă ar trebui de exemplu să vorbesc despre ce înseamnă cuvântul “parc”, semnificațiile acestui cuvânt pentru mine sunt foarte diferite de semnificațiile pe care le ai tu. În plus, când am vizitat Yosemite Park chiar eu am reconsiderat serios înțelesul cuvântului “parc”.
Sau hai să luăm cuvântul “film”, dacă ar fi ca fiecare să definim cuvântul “film” la totala satisfacție a fiecăruia, probabil că vom avea explicații foarte diferite de la o persoană la alta.
Așadar, în interiorul fiecărei persoane există o structură a semnificației cuvintelor și adevărul este că habar nu avem dacă persoana cu care stăm de vorbă a avut experiențe similare cu ale noastre sau nu a avut niciodată experiențe, sau experiențele pe care le-am avut noi.
În consecință, putem să avem convingerea că au, sau au avut, experiențe foarte diferite de ale noastre.
Astfel, fiecare dintre noi are o reprezentare internă diferită a semnificației cuvintelor, și asta înseamnă de fapt că harta nu este teritoriul!
Fiecare persoană gândește și etichetează în mod diferit același eveniment
În consecință, am putea spune că nu evenimentele și experiențele ne influențează rezultatele, ci perspectiva noastră asupra acestora. Ne formăm gândirea și comportamentul în funcție de interpretarea pe care o dăm circumstanțelor și evenimentelor.
În concluzie, singurul lucru asupra căruia am putea avea control este perspectiva, nu situația. Nu putem schimba ce se întâmplă, însă avem posibilitatea să schimbăm modul în care simțim și gândim despre ce se întâmplă.
Atunci când alegem să găsim și să dăm mai multe interpretări evenimentului vom deveni mult mai puternici și vom găsi mult mai multe soluții pentru a acționa în mod pozitiv.
În Programarea Neuro Lingvistică, această tehnică se numește “reformulare”. Unii dintre noi fac asta în mod natural, de exemplu folosirea umorului, “faci haz de necaz” sau “în tot răul e și un bine”.
La cursurile de NLP predau o varietate de tehnici specifice pentru reformularea înțelesului pe care noi l-am putut da unor evenimente din trecut care de fapt pot bloca creșterea și pot sabota capacitatea de a realiza ceea ce ne dorim.