Ramane Gratis sau schimbam Perspectiva?
22.03.2018
Ce sunt valorile personale?
17.04.2018

Cat de reala este realitatea?

Realitatea nu este ceea ce se intampla, este ceea ce credem noi ca se intampla. Si tot ceea ce vedem nu este realitatea, ci doar perceptia creierului nostru. Nu percepem realitatea intr-un mod direct, ceea ce experimentam este un model al realitatii care este construit in creierul nostru, cu ajutorul simturilor, in urma experientelor anterioare.

Ma amuzam de multe ori atunci cand auzeam expresia “Ce vezi tu nu e adevarat!” pana cand am realizat cat de mult sens are. Din perspectiva NLP, nu exista doi oameni care sa aiba exact aceleasi experiente. Harta sau modelul lumii exterioare pe care fiecare si le creeaza pentru a putea sa confere o semnificatie, se bazeaza partial pe experiente anterioare si pe modul distinct de procesare.

Harta nu este teritoriul.

Cuvintele pe care le folosim, nu reprezinta evenimentul sau obiectul pe care il descriu. E foarte important sa intelegem ca fiecare persoana are o harta diferita despre semnificatia unui cuvant.

Fiecare cuvant are o semnificatie diferita de la o persoana la alta. Daca ar trebui de exemplu sa vorbesc despre ce inseamna cuvantul “parc”, semnificatiile acestui cuvant pentru mine sunt foarte diferite de semnificatiile pe care le ai tu, in plus cand am vizitat  Yosemite Park chiar eu am reconsiderat serios intelesul cuvantului “parc”.

Sau hai sa luam cuvantul “film”, daca ar fi ca fiecare sa definim cuvantul “film” la totala satisfactie a fiecaruia, probabil ca vom avea explicatii foarte diferite de la o persoana la alta.

Deci in interiorul fiecarei persoane exista o structura a semnificatiei cuvintelor si adevarul este ca habar nu avem daca persoana cu care stam de vorba a avut experiente similare cu ale noastre sau nu a avut niciodata experiente, sau experientele pe care le-am avut noi.
In consecinta, putem sa avem convingerea ca au, sau au avut, experiente foarte diferite de ale noastre.

Asadar, fiecare dintre noi are o reprezentare interna diferita a semnificatiei cuvintelor, si asta inseamna de fapt ca harta nu este teritoriul!

Fiecare persoana gandeste si eticheteaza in mod diferit acelasi eveniment

Deci am putea spune ca nu evenimentele si experientele ne influenteaza rezultatele, ci perspectiva noastra asupra acestora. Ne formam gandirea si comportamentul in functie de interpretarea pe care o dam circumstantelor si evenimentelor.

In concluzie, singurul lucru asupra caruia am putea avea control este perspectiva, nu situatia.  Nu putem schimba ce se intampla, insa avem posibilitatea sa schimbam modul in care simtim si gandim despre ce se intampla.

Atunci cand alegem sa gasim si sa dam mai multe interpretari evenimentului vom deveni mult mai puternici si vom gasi mult mai multe solutii pentru a actiona in mod pozitiv.

In Programarea Neuro Lingvistica, aceasta tehnica se numeste “reformulare”. Unii dintre noi fac asta in mod natural, de exemplu folosirea umorului, “faci haz de necaz” sau “in tot raul e si un bine”.

La cursurile de NLP predau o varietate de tehnici specifice pentru reformularea intelesului pe care noi l-am putut da unor evenimente din trecut care de fapt pot bloca cresterea si pot sabota capacitatea de a realiza ceea ce ne dorim.

Curs NLP Practitioner

Invata sa iti modelezi realitatea

Vei reusi ca in doar 8 zile sa te familiarizezi si sa obtii o inalta specializare in folosirea tehnicilor NLP si aplicarea lor pe diferite domenii

Prin “reformulare” se elimina barierele unor perceptii vechi si rigide, castigand astfel flexibilitate si resurse noi pentru a actiona si a merge mai departe. O varianta de “reformulare” pe care o poti practica tu singur are urmatorii pasi simpli:

Primul pas este sa devii constient de perspectiva pe care o ai si sa-ti pui intrebarea : “Oare cum ma serveste aceasta perspectiva si cine voi deveni pastrand-o?”

Apoi intreaba-te, “Cum pot vedea acest lucru în mod diferit? “Ia un pix si o hartie, aseaza-te si cauta cat mai multe perspective, chiar daca unele dintre ele pot sa iti para exagerate. E important sa devii cat mai flexibil si sa-ti dezvolti creativitatea.

Daca te simti blocat, cere unui prieten sa evalueze situatia si sa te ajute sa vezi aceasta situatie in mod diferit. Obiectivul nu este acela de a o vedea intr-o lumina roz, ci de a-ti insusi puterea personala de a merge mai departe si de a obtine ceea ce iti doresti.

Doar fiind in miscare vom putea crea noi puncte de pornire!

Gina Veverita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CURSURI INTENSIVE NLP
Share This